Semesterkaos i tysta kupén


Man skulle kunna tro att den jobbigaste tiden att vara tågpendlare är på hösten och vintern när det är kallt och mörkt och ständiga förseningar på grund av snö och lövhalka. Men nej, så är det inte. Inte alls. Den värsta månaden att pendla är Juli, utan tvekan. Dels är tågen ofta väldigt fulla, inte bara under rusningstrafik utan alltid. Sen är det ofta som luftkonditioneringen, toaletterna eller dörrarna inte funkar, vilket kan bli lite störigt. Det kryllar också av resenärer med enorma bagage som de inte kan hantera, åksjuka barn som gråter och gnäller, och förvirrade pensionärer som varken vet var de är eller vart de ska. Ja av nån anledning ska alla galningar ut och åka tåg så fort solen börjar skina.

Ett annat ”problem” man ofta råkar ut för om man som jag alltid väljer att sitta i tyst kupé för att få en chans att tömma huvudet, ta det lugnt, varva ner och bara chilla i nästan en timme, är alla som av misstag (?) sätter sig i tysta kupén utan en tanke på att vara tyst på hela resan.

I Juli byts större delen av resenärklientelet på tågen ut; från att vara kanske 80% pendlare som åker varje dag till sina jobb och skolor, blir det nu snarare ”turister” och sommarjobbare som är i majoritet. Framför allt ”turister”, dvs folk som inte brukar åka tåg, förstår väldigt sällan vitsen med att ha en tyst kupé i tåget. Och det blir lätt väldigt tydligt att folk INTE är bekväma med att bli tillsagda när de gör fel, särskilt inte av främmande människor. ”Du sitter i tyst kupé” kan någon påpeka, lite irriterat när turisten i fråga babblat på en stund om resmålet, kön till toaletten eller de höga biljettpriserna nuförtiden. ”Jaha, vaddådå jag måste väl få prata?” får man då ofta till svar. Suck. Nej, det får man inte. Om man pratar så är man inte tyst, och då ska man inte sitta i tysta kupén. När detta blir tydligt för den som pratar så tycker denna ofta att det är lite pinsamt, och försöker dölja detta genom att antingen brusa upp och börja käfta emot (senast igår på tio över sex tåget var det folk som blev kallade både Hitler och utvecklingsstörd), eller ignorera tillsägelsen och fortsätta att prata i telefon eller med sin granne, gärna lite upprört, om hur urbota idiotfånigt det är att man inte får prata i tysta kupén. Helst fortsätter man muttra om detta tills man ska gå av, oavsett hur långt man ska.

Under resten av året är pendlarna oftast i majoritet, vilket gör att den tillsagda känner av stämningen och antingen blir tyst utan problem eller lämnar vagnen. Det händer INTE i Juli. Då triggar istället turisterna varann, och ibland blir det två läger; hyscharna mot babblarna. Kan vara underhållande, kan också (som idag) göra att man nästan kan känna smockan i luften. Ibland kan en hyschare plötsligt byta sida också, när denna tycker att nån gått allt för hårt mot en stackars ovetande turist (till exempel genom att kalla denne utvecklingsstörd). Då kan den offentliga diskussionen/konflikten istället börja handla om att det är den som försöker få alla tysta som i själva verket hörs mest eftersom han (i 99% av fallen är det en han) gormar och står på om att det är respektlöst att vuxna människor inte kan vara tysta och att det finns 7 andra vagnar man kan sitta i om man tvunget måste prata. High chaparall alltså.

Jag blir själv ganska trött på båda typerna, men jag vill såklart gärna att man är tyst i tysta kupén, och jag tycker det är trist att vuxna människor inte bara kan försöka förstå varandra- från båda håll. Är man inte van vid att resa kanske man är nervös och stressad och helt enkelt inte ser skylten om att det är en tyst kupé, eller reflekterar över vad det betyder. Då kan det göra stor skillnad om man får en irriterad och snäsig tillsägelse från en besserwisser, eller om någon vänligt viskar att man får sätta sig nån annanstans om man vill prata. Och om man är en trött pendlare som mest längtar efter att också få semester och börjar få nog av att folk inte bara läser på skyltarna och är TYSTA, ja då kanske tillsägelsen kommer i en lite barskare ton än vad det var tänkt. Så antingen kanske alla bara kan tänka ett varv till innan man säger varken bu eller bä i tysta kupén, eller så skulle vi ju kunna anställa vakter som enbart patrullerar utanför och är redo att rycka in vid behov? Kanske med vattenpistoler nu på sommaren, det kunde ju bli riktigt festligt faktiskt! Om det innebär en femma hit eller dit på biljettpriset skulle väl inte det göra nån direkt skillnad, det är ju redan så dyrt att resa med tåg….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s