Recension: ”flås-kurs”


I måndags och tisdags var vi som sagt på Profylaxkurs på ett ställe som heter Rund o Sund i Malmö. Tre timmar per kväll ungefär, och det kändes väl ganska lagom länge totalt sett. Under kursen fokuserar man bara på själva förlossningen, ingenting på graviditeten eller tiden efter barnet kommit, förutom det första dygnet kanske man kan säga. Jag tänkte summera kursen i en liten recension:

Kursledaren: Väldigt bra! En käck, medelålders kvinna som ingav förtroende utan att vara allt för seriös. Att hon dessutom är barnmorska som just nu jobbar på förlossningen i Malmö gjorde att man kände sig ännu mer trygg med vad hon berättade.

Kursupplägg: Det var ungefär 50-50 med teori och praktik, eller kanske något mer teori men det blev ändå en bra balans. Det teoretiska handlade framförallt om själva förloppet under en förlossning, pedagogiskt upplagt och med tid för spontana frågor. (Dock behövde man knappt fråga något för det kändes som att hon täckte in det mesta man ville veta.)
Den praktiska delen handlade om allt från hur partnern kan massera och trycka för att lindra smärta, avslappningsövningar (inklusive ”smärtövningar” där man fick öva på att faktiskt slappna av under riktig smärta) och såklart andningsövningar. En del övningar var inte alls särskilt givande, medan andra var riktigt bra, men man fick iallafall prova på och få en chans att själv känna vad som kanske kommer funka eller inte funka för oss.

Målgrupp:
Alla gravida par är väl i målgruppen skulle jag tro, men det är nog oftast förstagångsföräldrar. Jag tänker mig att en sån här kurs är jättebra för pappor och andra ”medföljare” som känner sig lite distanserade och inte riktigt kan ta till sig det som komma skall (inga namn nämnda…). Man får en bra och realistisk bild av verkligheten, en chans att reflektera en del över hur ens partner kommer att reagera, bete sig och känna, och man får konkreta verktyg och tips på vad man kan göra för att supporta på ett bra sätt och vad som förväntas av en som pappa/medföljare.

Innehåll:
Förutom förlossningsförloppet och de praktiskta övningarna så anpassas ju kursen lite efter de frågor som gruppen har. Allting man undrar över diskuterades verkligen, och dessutom en hel del sånt som man inte ens visste att man undrade. Vad är normalt och inte, hur bra koll har personalen, är det bättre att klippas än att spricka, är det sant att ”alla” kräks under förlossningen, hur ont gör det, måste pappan klippa navelsträngen, vad kan man kräva av personalen, när kan man få epidural, hur mycket blod kommer det totalt, vad beror akuta kejsarsnitt ofta på, hur lång tid kommer de olika faserna ta, hur fungerar värkarbetet, när under förlossningen gör det som ondast, hur fungerar sugklocka och tång, vad händer när barnet är ute…. ja alltså det finns ju hur mycket frågor som helst man kan ställa om detta ”dygn” (?) och även om man får svar så vet man ju ändå inte hur det kommer bli. Men om man på något sätt ska försöka förbereda sig för det ”oförberedbara” så är en sån här kurs ett bra tips.

Övriga kommentarer:
– Sådana här kurser blir troligtvis ganska olika beroende på vilka de andra deltagarna är. Vår grupp var okej, de andra paren var trevliga men riktigt avslappnad stämning blev det aldrig tyckte jag.
– En fördel med att gå på såna här kurser generellt tror jag är att man som par faktiskt kommer igång och pratar om det som komma skall, och med samma referenspunkter. Man har samma info att utgå ifrån, och sen kan man diskutera hur man tror den andre kommer reagera, om det är något man absolut vill eller inte vill, hur man tror man kommer uppleva det och det, osv. Det känns vettigare än att till exempel lyssna på folks extremt subjektiva egna historier och sen bilda sig en uppfattning utifrån det, eller som i vårt fall där jag har läst på en del och sen gjort tappra försök att ”lära” Erkan om hur det kommer funka. Ett ganska korkat upplägg tror jag eftersom jag ju aldrig heller har gjort det här så det känns lite långsökt att jag på riktigt skulle kunna lära honom något.

Totalomdöme:
Helt klart att rekommendera för förstagångsföräldrar, och kanske också för de som väntar sitt andra barn om det var längesen eller om man känner att man vill förbereda sig på ett annat sätt denna gången jämfört med sist.
Kursen kostar nästan 2000 pix (finns säkert olika prisnivårer på kurser), men de pengarna fick man valuta för tycker jag. Man ska dock inte hänga upp sig så mycket på att profylaxkurser går ut på att lära sig andas, för denna kursen handlade om väldigt mycket mer än så. Jag skulle snarare säga att det är en allmän förberedelsekurs, och efter att ha gått den så känner jag mig mycket lugnare inför vad som komma skall. Det kommer bli för jävligt helt enkelt, men man kan uppenbarligen se fram emot en sån här sak trots att man vet om det. 🙂

Den största bekräftelsen på att vi faktiskt gjort en bra ”investering” fick vi i onsdags när vi var på en annan föräldrarkurs (som sagt, mycket kurser och förberedelser just nu) som ordnas av mödrarvårdscentralen vi är skrivna hos. Den handlar visserligen mer om föräldrarskap generellt och tiden efteråt med amning mm, men även förlossningen går man igenom såklart. Och där kan jag nog ärligt säga att hade jag inte varit på profylaxen så hade jag varit mer nervös inför förlossningen efter föräldrargruppen än innan. Det kändes som att vi bara hann skrapa lite på ytan av allting på föräldrargruppen innan vi gick vidare till nästa ämne, och det kan ju göra att man bara får ännu fler frågor och blir ännu mer stressad. Men folket i föräldrargruppen var ändå lite mer relaxade typer, så stämningen blev ändå väldigt bra och det känns ju kul! Den ska vi gå på två gånger till, sen är vi minsann färdigkursade och redo för bäbis! (Ehh…?)

Sorry för mastodontinlägg med extremt förlossningsfokus, men kanske finns det nån som kan ha nytta av denna infon som läser 🙂

IMG_0118
”Goodiebag” som man fick med sig hem med lite information och en cd med avslappningsövningar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s